Windparken

Conductix-Wampfler offers Energy & Data Transmission Systems for Wind Turbines

“Groene” windturbines zetten de rotatie van de bladen om in elektrische energie met behulp van een generator in de turbinebehuizing.
Meerdere turbines in windmolenparken zijn te vinden in heuvel- en kustgebieden en in toenemende mate offshore, op iedere windzekere plek.

Grote 3-5 MW windturbines worden steeds geavanceerder. Daarom vragen producenten om hoogwaardige, betrouwbare en op maat gemaakte elektrische componenten voor het overbrengen van data en energie binnen deze veeleisende toepassing.

Moderne windturbines passen zichzelf aan aan de windomstandigheden door het veranderen van de invalshoek en pitch van het turbineblad. Om dit mogelijk te maken moet er voeding en data worden overgebracht van de stationaire onderdelen naar het draaiende blad. Ook moet tot 5 MW aan elektrische energie van de generator in de top, naar het net aan de voet van de turbine worden overgebracht.

De totale materiaalkosten en installatie van het daarvoor benodigde systeem kunnen aanzienlijk zijn. Daarom zoeken fabrikanten van windturbines voortdurend naar efficientere en goedkopere oplossingen. Verder vragen zij ook een lange levensduur van onderdelen en wensen minimaal onderhoud en inspectie.

Door onze ruime ervaring in en know-how van de automatisering industrie, ontwikkelen wij nieuwe typen stroomrails and sleepringen. Door een slim modulair ontwerp van onderdelen kunnen wij voldoen aan de electrische eisen van windturbines en tegelijk maatwerk leveren voor specieke wensen.

Tower BussTM Aluminum Buss Bar oplossing – Het goedkope en unieke alternatief voor kabels, voor geleiding van elektrische energie naar het netwerk; toegepast in vele honderden windturbines wereldwijd. DIt wordt gemaakt van anti-corrosie en gehard aluminium en is ontworpen voor laagspanning en middelspanning.

De conductors worden geïsoleerd en zijn flexibel genoeg om mee te bewegen met de windturbine. Verbindingen worden met bouten gelegd voor het creëren van een geheel.

Het is snel, makkelijk en veilig samen te bouwen en kan vooraf in de fabriek worden ingebouwd waardoor drastisch kan worden bespaard op arbeidskosten voor montage on-site (bijvoorbeeld offshore).

Sleepringen - Vergulde sleepringen en unieke goudlegering draadborstels (ontwikkeld in eigen huis door Conductix-Wampfler), functioneren voor zeer lange tijd zonder onderhoud.

Standtijden van contacten en borstels tot wel 100 miljoen omwentelingen of meer zijn cruciaal voor een betrouwbare en kosten effectieve operatie van windturbines.
Aan beide zijden van de stator en rotor kunnen verbindingen gelegd worden met behulp van gestandaardiseerde connectors.

PCS sleepringlichamen inclusief behuizing en bevestigingsmiddelen voldoen aan alle eisen van producenten van windturbines. Deze zijn ook beschikbaar met  fiber optic rotary joints (FORJ) voor optische vezel data transmissie en positie encoders.