Door de aard van de fysica is de WirelessCharger 3.0, anders dan bijvoorbeeld laadcontacten, vrij van mechanische slijtage die verband houdt met de krachtoverbrenging, maakt deze onderhoudsvrij.

Aangezien er vuil en puin aanwezig is in bijna alle industriële omgevingen en andere denkbare operatieruimtes van WirelessCharger, proberen we de blootstelling en schokken te beperken. We verplaatsen geen lucht door vermogenselektronica-eenheden voor koeldoeleinden, dus geen onderhoudsvereisten voor reiniging. We koelen alleen op basis van passieve convectiekoeling. De afwezigheid van ventilatoren, met een beperkte levensduur, elimineert de overweging van onderhoud hieraan en elimineert ventilatoren als mogelijke hoofdoorzaken van downtime. De permanente bewaking van de bedrijfstoestanden op de vermogenselektronica biedt ons niet alleen de mogelijkheid om storingstoestanden en actieve beveiligingsmodi te detecteren, maar maakt het ook mogelijk om waarschuwingen te activeren en passende acties te starten voordat stilstand effectief wordt en geld kost. De IPS (Inductive Power Supply unit) en de pads hebben een hoge IP-classificatie, waardoor schoonmaken gemakkelijk is, als dat al nodig is.

De WirelessCharger 3.0 is dus door zijn ontwerp gemakkelijk te hanteren, zeer robuust, zeer ongevoelig voor omgevingsomstandigheden, vrij van mechanische slijtage en vereist daarom een minimum aan aandacht na inbedrijfstelling, als hij dat nodig heeft, trekt hij zelf de aandacht. Minimale aandacht vereist, afwezigheid van mechanische slijtage, eenvoudige actie in het geval dat WirelessChargers een echt onderhoudsvriendelijke oplossing is met uitstekende totale eigendomskosten. WirelessCharger 3.0 betaalt zich dus gestaag terug in de loop van de tijd. 

Voordelen en kenmerken van WirelessCharger 3.0:

Opladen tijdens het proces / gelegenheidsladen:
Geen downtime, geen extra voertuigen, kleinere accu's.

Interventievrij opladen:
Het laadproces kan volledig worden geautomatiseerd, menselijke tussenkomst is niet nodig.

Omgevingsinvloeden en veiligheid:
Geen open contactoppervlakken die kunnen worden aangetast door omgevingsinvloeden. Het systeem is aanraakbestendig, dus het heeft een hoog veiligheidsniveau. Componenten die doorgaans worden blootgesteld, hebben IP54 of hoger.

Duidelijke en gemakkelijk te begrijpen displays en interfaces:
Bedieningsgemak door LED's of displays in kleur, die duidelijk statussen aangeven, weergave op de stationaire inductieve voeding noemt statussen. CAN open/CAN 2.0B-communicatie en Ethernet-interfaces maken een levenslange bewaking van bedrijfsgegevens, toegang tot gelogde gegevens en een eenvoudige interactie tussen WirelessCharger en controllers aan de voertuigzijde en/of het batterijbeheersysteem mogelijk.

Grote positietoleranties:
WirelessCharger is zeer positietolerant met betrekking tot de dekking van pads.

Specificatie

Samenvatting van enkele praktische kenmerken van de WirelessCharger 3.0

Vermogen:
Vermogen: maximaal 3 kW, maximaal 60 A en maximaal 59 V
Energie-efficiëntie: tot 93% uitgangsvermogen in vergelijking met het ingangsvermogen van het lichtnet

Positioneringstoleranties en luchtspleten:
Luchtspleettolerantie: van 10 tot 40 mm voor maximale efficiëntie
Positietolerantie: +/- 25 mm voor maximale efficiëntie
Positietolerantie: +/- 40 mm afhankelijk van de grootte van de luchtspleet
Hoektolerantie: tot 40° met 40 mm afstand

Interactie mobiele en stationaire zijden:
Interne communicatie: inductieve communicatie, niet onderhevig aan radio-interferentie

Interfaces:
Externe communicatie: Ethernet, CAN 2.0B/CANopen, met verschillende datamatrixen beschikbaar

Programmeren: 
Gebruiksvriendelijke webserver met vier werkingsmodi

Warmtebeheer: 
100% passieve koeling: elektronica zonder enkele ventilator, voor een langere levensduur
Temp. beheer: Pads en batterijtemperaturen worden in 2 stappen beheerd (waarschuwing, fout)

Inductieve voeding: 
IP54, kan direct aan de muur worden gemonteerd zonder extra kosten van een kast

Fysieke interface (IPS): 
Het laadstation heeft een scherm en een grote statusverlichting (aan de muur)

Fysieke interface (MPU): 
De mobiele elektronica heeft 3 LED's om het testen en de inbedrijfstelling te vergemakkelijken

Lengte van de kabels: 
WirelessCharger 3.0 padkabels kunnen ter plaatse op de gewenste lengte worden geknipt

Mogelijke optimalisatie van de MPU-grootte: 
De MPU-grootte kan worden verkleind door het koellichaam te verwijderen als er alternatieve koeling beschikbaar is of als het chassis kan worden gebruikt voor warmteafvoer. Vraag indien nodig om een specifieke versie

Downloads
FAQ

Hoe werkt het laadproces?

Wanneer aan de voorwaarden "Start van opladen" is voldaan, begint WirelessCharger 3.0 met het leveren van het huidige doel zoals ingesteld binnen de gekozen bedrijfsmodus. De MPU-uitgangsstroom loopt zeer snel op en loopt door de batterij, die de laadspanning instelt (een lage laadtoestand leidt tot een kleinere interne weerstand en tot een lagere spanning). De laadspanning is een constante terugkoppeling voor het laadproces die ervoor zorgt dat de stroom zijn doel bereikt zolang de ingestelde spanningsdrempel niet wordt bereikt. 

  • Constante stroomfase (CC): Wanneer de batterij wordt ontladen, levert de MPU de doelstroom en wordt de laadspanning ingesteld door de interne weerstand van de batterij. Wanneer de batterij wordt opgeladen, neemt de interne weerstand toe, waardoor de gemeten laadspanning geleidelijk toeneemt.
  • Spanningsdrempel: Het is het draaipunt van waaruit het belangrijk is om de laadstroom te verminderen, om de laadspanning te beperken en om de spanningslimiet van het batterijgegevensblad niet te overschrijden. De spanningsdrempel is in veel gevallen ongeveer de spanning die wordt bereikt bij 80% SoC.
  • Constante spanningsfase (CV): Wanneer de batterij voor meer dan 80% is opgeladen, staat de laadspanning op het punt de spanningsdrempel te overschrijden, dan gedraagt WirelessCharger 3.0 zich als een spanningsregelaar en verlaagt de MPU-stroomuitgang, precies zoals nodig, om de laadspanning onder de spanningsdrempel te houden. Naarmate het laadproces vordert, blijft de interne weerstand van de batterij stijgen, daarom blijft WirelessCharger 3.0 de laadstroom verminderen totdat aan een stopvoorwaarde is voldaan. Het opladen tijdens de CV-fase gaat langzamer.

Welke instellingen moet ik gebruiken?

De veiligste aanbevolen instellingen zijn die welke rechtstreeks worden uitgewisseld tussen een Battery Management System (BMS) en de MPU in het kader van een BMS-only werkingsmodus: de batterij vertelt de lader permanent wat hij nodig heeft, via een CAN-communicatie. Andere instellingen zijn mogelijk, door andere werkingsmodi te gebruiken. Het is belangrijk om het gegevensblad van de fabrikant van de batterij te raadplegen en de aanbevolen waarden voor de laadstroom en de laadspanning te volgen: hierdoor blijft het levenscyclusnummer van de batterij behouden en wordt elke gevaarlijke situatie voorkomen:

  • De laadstroominstelling moet altijd lager zijn dan de maximale laadstroomwaarde die in het gegevensblad van de batterij wordt vermeld.
  • De instelling van de spanningsdrempel moet altijd lager zijn dan de maximale voltage waarde vermeld in het gegevensblad van de batterij.
  • De overspanningsinstelling moet bij voorkeur lager zijn dan de maximale spanningswaarde die wordt vermeld in het gegevensblad van de batterij en bij een waarde die strikt boven de instelling van de spanningsdrempel ligt.

Hoeveel laadstations heb ik nodig?

WirelessCharger 3.0 is gebaseerd op laadstations die compatibel zijn met alle MPU's, ongeacht het type accu, het type voertuig of de geselecteerde werkingsmodus. Hetzelfde laadstation kan een Li-ion-accu opladen direct nadat het een loodzuuraccu heeft opgeladen op een ander type voertuig in dezelfde fabriek. 

Alleen het totale aantal voertuigen en hun behoefte aan opladen mag in aanmerking worden genomen voor een evaluatie van het benodigde aantal laadstations. 

Er zijn toepassingen die één laadstation voor elk voertuig vereisen. Andere toepassingen kunnen één laadstation voor vier voertuigen aan. Gemiddeld zijn er twee tot drie voertuigen per laadstation.

Wat voor soort communicatie kan tot stand worden gebracht met het BMS?

Het Battery Management System (BMS) is een specifiek stuk hardware in alle Li-ion accu's. Het bestaat niet in loodzuuraccu's. Het is onder meer gericht op het balanceren en beschermen van de batterijcellen en, in de meeste gevallen, op communicatie met de lader om de juiste laadstroom op alle SoC-niveaus te krijgen, elk batterijgevaar te vermijden en het aantal levenscycli van de batterij te maximaliseren. De communicatie van een BMS en een lader wordt gedefinieerd door een protocol dat oploopt tot de definitie van specifieke bytes in een vaste volgorde (bijv.: stroom, dan spanning, dan SoC, dan temperatuur, enz.) 

Een batterij met een CAN 2.0B-poort kan al dan niet compatibel zijn met WirelessCharger3.0. CAN 2.0B-poort: het hangt allemaal af van de gegevensdefinitie (de datamatrix) die moet overeenkomen met de gegevens die in de oplader zijn ingebed. Indien nodig kan de BMS-gegevensmatrix worden bijgewerkt (raadpleeg de batterijleverancier) om overeen te komen met een van de protocolopties die bij WirelessCharger 3.0 worden geleverd. Als alternatief kan het BMS via CAN 2.0B met de PLC/VCU spreken, zodat de PLC/VCU de MPU instrueert via Ethernet in PLC-only modus. 

De vele mogelijkheden van protocollen en de vele werkingsmodi die beschikbaar zijn met WirelessCharger 3.0 bieden u het maximale scala aan mogelijkheden voor een geschikte eigen laadoplossing. Mochten uw behoeften afwijken van de geïmplementeerde behoeften, neem dan contact met ons op voor aanvullende opties.

Wat zijn de typische laadsequenties die worden gedefinieerd door AGV/AMR-integrators?

Volledig opladen: Het laadproces wordt uitgevoerd met weinig tijdsdruk. Het doorloopt de volledige CC- en CV-laadfasen, om aan het einde van het laadproces bijna 100% SoC te bereiken. 

Gelegenheidsladen of "In-Process" laden: Er zijn extra laadstations beschikbaar om gedurende een vrij korte periode op te laden, met een vrij hoge stroom, wanneer een voertuig stationair draait tussen twee uit te voeren taken. De voordelen zijn reëel met een snelstartende lader zoals WirelessCharger 3.0, en het heeft meestal de voorkeur voor batterijen die niet tot meer dan 80% SoC zijn opgeladen. 

Tussentijds opladen: Het laadproces is ingesteld om de batterij gedeeltelijk opgeladen te houden, aangezien slechts een fractie van de batterijcapaciteit bedoeld is om te worden gebruikt (kleine ontladingsdiepte of DoD). Het opladen van een batterij met minder dan 80% SoC zou het aantal levenscycli aanzienlijk kunnen verbeteren, maar vereist frequentere oplaadsequenties, allemaal in CC-fase met een kortere oplaadtijd (vergeleken met het langere opladen van de CV-fase). 

De uiteindelijke keuze van de oplaadvolgorde(s) hangt af van vele factoren die verband houden met de toepassingsbehoeften en de betrokken hardware. Het is specifiek voor elk toepassingstype en elk voertuigontwerp, maar het is vooral een onderwerp voor het beheer van systeemsoftware.

Wat zijn de veld- en gezondheidseffecten?

Er is geen magnetisch veld rond een stationair pad, zolang het niet naar een mobiel pad is gericht: dit is onmogelijk. Een voorwaarde voor WirelessCharger 3.0 om zijn werking te starten, is inderdaad het tot stand brengen van een communicatie tussen de mobiele elektronica (MPU) en het laadstation (IPS), die alleen kan worden uitgevoerd als er een nabijheid is van twee pads met een goede uitlijning. Dit is een specifiek veiligheidsontwerp van WirelessCharger 3.0, dat onafhankelijk is van enig radiosysteem en daarom niet onderhevig is aan radio-interferentie tijdens het gebruik. 

Er is een magnetisch veld rond de pads wanneer stroom wordt overgedragen. Omdat onze ontwerpers zich hier terdege van bewust zijn, hebben ze een veldsterkte uitgewerkt die niet hoger is dan de wettelijke limieten en aanbevelingen zoals die in 2010 door de ICNIRP (International Commission for Non-Ionizing Radiation) zijn gegeven. 

De ICNIRP-aanbeveling wordt  wereldwijd erkend en vormt de basis voor de meeste nationale wetgeving en normen. De velden zijn niet te vergelijken met radiogolven zoals die voorkomen in radiocommunicatie of met mobiele telefoons: dit zijn elektromagnetische golven die zijn ontworpen om te worden uitgezonden om grote afstanden te overbruggen. Er moet ook worden opgemerkt dat magnetische velden, zoals gebruikt in WirelessCharger 3.0 als middel voor stroomoverdracht, zijn gekoppeld aan hun bron, dus ze zijn altijd beperkt tot de nabijheid van de pads.

Welke soorten batterijen of accu's kan ik gebruiken?

De meeste soorten accu's kunnen worden gebruikt met WirelessCharger 3.0 (loodzuur, Li-ion NMC, Li-ion LFP, enz.). Batterijen met of zonder communicatiepoort kunnen ook worden gebruikt. Accumulatoren kunnen natuurlijk worden gebruikt, omdat dit de geschikte naam zou moeten zijn om te gebruiken als we spreken van oplaadbare energieopslagoplossingen, maar over het algemeen wordt het woord "batterij" gebruikt in de industrie. Laten we dus blijven spreken van "batterijen" in plaats van "accu's". 

Enkele batterijfabrikanten beperken de oplaadmogelijkheden door een te activeren communicatiebyte op te leggen (via CAN), waardoor de werkingsmodi worden beperkt tot BMS-only Mode of BMS&PLC Mode.

Bekijk wat we nog meer te bieden hebben

Gerelateerde producten

Innovatief energie- en datamanagement begint bij Conductix-Wampfler!